Web Analytics Made Easy - Statcounter

 اوایل این موضوع خیلی جدی به نظر نمی‌رسد. پیش خودمان می‌گوییم خب بچه است دیگر، دوست دارد یک بار دیگر پای این برنامه بنشیند و از اول تا آخرش را تماشا کند. خودمانیم، خیلی از ما حتی از این ماجرا استقبال می‌کنیم. هر چه باشد برای یک ساعت که شده بچه ها سرگرم می‌شوند و کمی از زحمت فرساینده نگهداری و مراقبت از آن ها از سر والدین کم می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ماجرا به همین سادگی پیش نمی‌رود. به خودمان که می‌آییم می‌بینیم که صبح‌ها با صدای یک شخصیت کارتونی از خواب بیدار می‌شویم و شب‌ها با شعر خواندن یکی دیگر از آن ها برای هزارمین بار به خواب می‌رویم. در مهمانی کودک دوباره تماشای این برنامه را طلب می‌کند. خیلی از والدین برای این که صدای آزار دهنده گریه بچه‌ها مهمانی را به هم نریزد توی گوشی‌شان همان فیلم را دانلود می‌کنند و بچه با رغبتی وصف نشدنی دوباره به تماشای آن می‌نشیند. اما آیا راهکاری برای رفع این معضل رفتاری در کودکان هست؟ دکتر علیرضا تبریزی روانشناس کودک و نوجوان در گفت‌وگو با ایرنا به این سؤال پاسخ می‌دهد.

بشیتربخوانید

تأثیر منفی بازی‌های رایانه‌ای بر سبک زندگی نوجوانان

دلایل علاقه کودکان به تماشای مکرر یک فیلم یا کارتون

بر اساس مطالعه‌ای که در دانشگاه ساسکس در کشور انگلستان انجام شد، تأیید شد که کودکان وقتی بارها فیلم یا کارتونی را می‌بینند یا وقتی داستانی را چندین بار گوش می‌دهند، بهتر درک می‌کنند. در این مطالعه روانشناسان، کودکان سه‌ساله را تجزیه‌ و تحلیل کردند، برای برخی یک داستان را چندین بار خواندند و برای برخی دیگر داستان‌های مختلف خوانده شد و مشخص شد کودکانی که دایره لغات بیشتری کسب کردند، کودکانی بودند که در معرض داستان‌های تکراری قرار گرفتند اما این امر در رابطه با تماشای تکراری فیلم و کارتون در کودکان هم صادق است.

 بر اساس این مطالعه، کودکان در اولین باری که فیلم را می‌بینند به‌طور کامل آن را درک نمی‌کنند. به‌عبارت‌دیگر، گستره توجه و پردازش شناختی کودکان نمی‌تواند با ریتم فیلم هماهنگی داشته باشد. بدیهی است که این امر درک آنچه را که در فیلم اتفاق می‌افتد برای کودک دشوار می‌کند؛ بنابراین کودک هر بار که فیلم را می‌بیند جزئیات جدیدی را که قبلاً درک نکرده به تصویر می‌کشد و این امر به او کمک می‌کند که داستان را بهتر درک کند.

این روند طبیعی است

 دکتر تبریزی به بیان دلایل دیگری برای علاقه کودکان به تماشای تکراری فیلم و کارتون می پردازد و می‌گوید: «اینکه بچه‌ها دوست دارند یک فیلم یا کارتون رو تکراری ببینند طبیعی است؛ به ‌این‌ علت که بچه‌ها عملاً دنبال لذت هستند و وقتی از چیزی لذت می‌برند سعی می‌کنند مدام آن را دنبال کنند لذا یکی از دلایل تماشای تکراری یک فیلم یا کارتون در کودکان این است که آن‌ها از تماشای آن فیلم احساس لذت می‌کنند.»

این متخصص ادامه می دهد: «یکی دیگر از دلایل این امر، میزان اضطراب بالا در کودک است. کودکان مضطرب، به شکل کلی دوست ندارند که در چیزی تغییر ایجاد شود. این کودکان دوست دارند فیلم، کارتون، اسباب‌بازی و حتی مکان بازی خود را ثابت نگه‌دارند و دنبال تنوع نروند به ‌این‌ علت که هر تغییری ممکن است در آن‌ها ایجاد اضطراب کند.»

ماجرایی به نام همذات پنداری

«دکتر تبریزی» یکی دیگر از دلایل علاقه کودکان به تماشای تکراری فیلم و کارتون را همزادپنداری دانست و در اینباره گفت: «به شکل خاص در مورد کارتون و فیلم، گاهی وقت‌ها بچه‌ها همزادپنداری می‌کنند و خودشان را جای شخصیت یا قهرمان کارتون قرار می‌دهند و آرزوهایشان را در آن فیلم یا کارتون می‌بینند لذا این هم یکی از دلایلی است که باعث می‌شود کودک یک فیلم یا کارتون را بارها و بارها تماشا کند.»

علاقه‌ی به تکرار، اختلال نیست

این روانشناس کودک در رابطه با نگرانی والدین در خصوص تماشای بیش‌ازاندازه یک فیلم یا کارتون توسط کودکان، گفت: «در حالت کلی تا زمانی که این تکرار کردن به اختلال تبدیل نشود (مثل ویژگی‌هایی که ما در کودکان مبتلا به اوتیسم می‌بینیم)، مشکل خاصی نیست که والدین بخواهند نگران باشند. علاقه‌ی به تکرار، پدیده طبیعی است و این امر نه‌تنها در کودکان بلکه گاهی در بین بزرگسالان هم رخ می‌دهد؛ خیلی وقت‌ها من و شما هم از یک‌چیزی لذت می‌بریم و به دلیل لذت ممکن است چندین بار آن کار مورد علاقه‌مان را تکرار کنیم.»

بدترین واکنش والدین

اغلب واکنش والدین به‌خصوص مادران در رابطه با بچه‌هایی که علاقه به دیدن فیلم‌های تکراری دارند این است که می‌گویند: خسته نشدی که این فیلم را هزار بار می‌بینی؟"، "دیگه کافیه، یک فیلم دیگر تماشا کن!" و جملاتی از این قبیل؛ تبریزی در خصوص تأثیرات مخرب چنین جملاتی بر روی کودکان گفت: «یکی از چیزهایی که کودکان در تمام سنین به آن نیاز دارند، درک شدن توسط والدین است. قاعدتاً گفتن این جملات اولین تأثیری که دارد این است که بچه‌ها احساس می‌کنند والدینشان آن‌ها را درک نمی‌کنند. چیزی که از تماشای مکرر یک فیلم در ذهن کودک می‌گذرد این است که من از تماشای این فیلم لذت می‌برم و چیزی که والد با گفتن این جملات به او می‌گوید این است که تو نباید لذت ببری! همچنین گفتن این قبیل جملات باعث می‌شود تا کودک از والدین خود فاصله بگیرد. برای درک بهتر کودک، والدین باید خودشان را جای بچه بگذارند.»

عکس‌العمل درست کدام است؟

این متخصص بهترین واکنش والدین در رابطه با این نوع کودکان را صحبت کردن می‌داند و ادامه می‌دهد: «والدین باید احساسات کودک نسبت به آن مورد خاص را به روی او بیاورید. مثلاً زمانی که کودک در حال تماشای کارتون برای بار هزارم است، والدین باید کنار کودک بنشینند و درباره کارتون با کودک صحبت کنند؛ از او بپرسند: "چرا این کارتون رو دوست داری؟"، "چه حسی پیدا می‌کنی وقتی چند بار این کارتون رو می‌بینی؟" ، "می توانم بپرسم چرا کارتون‌های دیگری نمی‌بینی؟"، "کدوم قسمت این کارتون برای تو جذاب‌تره؟"، "کدوم یکی از شخصیت‌ها رو بیشتر می‌پسندی؟"، "چرا این شخصیت رو می‌پسندی؟". با پرسیدن این سؤالات کودک احساس می‌کند که والدین او را درک می‌کنند و این می‌تواند به بهبود رابطه والد و کودک کمک کند.»

تماشای تکراری کارتون‌های خشونت‌آمیز

این روانشناس کودک و نوجوان در پاسخ به این سؤال که اگر کودک علاقه داشته باشد کارتون‌های خشونت‌آمیز را چندین بار ببیند، در این صورت واکنش والدین باید چگونه باشد، پاسخ می‌دهد: «درباره تماشای فیلم و کارتون‌های خشن دو نظر در دنیا وجود دارد، یک نظر این است که دیدن این فیلم و کارتون‌های خشونت‌آمیز باعث می‌شود تا پرخاشگری در کودکان افزایش پیدا کند چون کودک خشونت را در این فیلم‌ها می‌بیند، یاد می‌گیرد و سعی می‌کند آن را تکرار کند. نظر دوم این است که گاهی در ذهن کودکان خشم‌هایی وجود دارد که تخلیه نشده و با دیدن این فیلم‌ها و کارتون‌ها، همزادپنداری می‌کنند و خشمشان را با تماشای این‌گونه فیلم و کارتون‌ها تخلیه می‌کنند و اتفاقاً آرامش پیدا می‌کنند.»

دکتر تبریزی می‌گوید تحقیقات در این زمینه ادامه دارد: «روی هر کدام از این نظریه‌ها تحقیقاتی انجام‌شده که بعضی تحقیقات این نظریه‌ها را رد و برخی تائید می‌کنند اما مسیر، بیشتر به نفع تحقیقاتی است که می‌گوید تماشای فیلم و کارتون‌های خشونت‌آمیز برای کودکان مضر است.»

راهکار جایگزینی

تبریزی بهترین واکنش والدین در خصوص تماشای مکرر کارتون‌های خشونت‌آمیز را جایگزینی می‌داند و می‌گوید: «والدین به‌جای اینکه کودک را از تماشای فیلم و کارتون خشونت‌آمیز منع کنند و به کودکشان بگویند تو حق نداری این فیلم را ببینی باید راهکار جایگزین پیشنهاد دهند اما جایگزین باید آن‌قدر جذاب باشد که بتواند هیجان صحنه‌های پرخاشگری آن فیلم یا کارتون را جبران کند. این جایگزین می‌تواند پیشنهاد تماشای یک کارتون جذاب و آموزنده دیگر یا بازی‌های هیجان‌انگیز باشد. سعی کنید هر روز با کودکتان بازی های حرکتی مثل کشتی، والیبال، بسکتبال، دنبال‌بازی، قلقلک بازی و... انجام دهید زیرا با انجام این بازی‌ها بسیاری از مشکلات و اختلالات کودکان کاهش پیدا می‌کند و خیلی از نگرانی‌های والدین حتی در رابطه با این‌گونه مسائل حل خواهد شد.»

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: انیمیشن تربیت فرزندان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۸۶۸۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان

آیا اسباب بازی ها در رشد کودکان موثر هستند؟

در یک نگاه ساده اسباب بازی تنها یک وسیله ساده برای سرگرم کردن کودکان است اما حقیقت آن است که والدین می توانند با انتخاب هوشمندانه اسباب بازی، تاثیر زیادی در رشد نبوغ فرزند خود داشته باشند.

روانشناسان کودک تاکید می کنند که بخش مهمی از رشد و پرورش مهارت های کودک و نوزاد در هنگام بازی اتفاق می افتد. در حقیقت رشد بهینه کودکان بستگی به نحوه و میزان تعامل او با محیط اطراف دارد و اینکه تا چه حد توانسته باشد فرصت هایی را برای کشف و یادگیری محیط اطراف خود به دست آورد.

کودکان و نوزادان از طریق تعامل با اسباب بازی های خود یاد می گیرند تا پیوند عاطفی برقرار کنند و احساسات خود را کنترل کنند، مهارت های کلامی خود را ارتقا دهند، مهارت های ریاضی و انتزاعی کسب کنند و در نهایت بسازند و خراب کنند و ناامید نشوند. روانشناسان در تحقیقات مختلفی به اثبات رسانده اند که حتی نوع اسباب بازی های کودکان و استفاده از اسباب بازی های خاص برای دختران و یا پسران می تواند تا حد زیادی در انتخاب مسیر شغلی که آنها در آینده انتخاب می کنند نیز موثر باشد.

 

 

چگونه اسباب بازی هایی برای تقویت هوش کودکان خود انتخاب کنید

برای انتخاب اسباب بازی های مختلف برای تکمیل مراحل رشد کودکان، عوامل مختلفی مانند سن، نوع استعدادها و مهارت های کودک، نقاط ضعف رفتاری و مهارتی کودک باید مد نظر قرار گیرد. در ادامه به بررسی دقیق تر هر یک از این عوامل پرداخته شده است.

توجه به سن کودک و هماهنگی آن با اسباب بازی انتخاب شده

اسباب بازی های مختلف در مراحل مختلف رشد کودک کمک خواهند کرد تا کودکان مهارت های مربوط به آن سن مخصوص را کسب کرده و وارد مراحل بعدی رشد شوند.

در مرحله اول، اسباب بازی های دوران نوزادی بیشتر کودکان را به سمت توجه کردن به محیط اطراف و قوی تر کردن حواس پنج گانه مانند بینایی و شنوایی و لامسه سوق می دهد. این اسباب بازی ها می تواند شامل جغجغه های ساده تا اسباب بازی هایی با سطوح دارای برجستگی به منظور تقویت حس لامسه، سطوح آینه ای برای یادگیری ارتباط و عکس العمل و یا عروسک های پارچه ای رنگارنگ و یا کتاب های پارچه ای بدون قطعات ریز و یا آلرژی زا باشد.

سپس با افزایش مهارت های حرکتی نوزادان، اسباب بازی ها معمولا به حرکت کردن، راه رفتن و حفظ تعادل کودک کمک خواهند کرد.

در مرحله بعد یعنی در دوران کودکی، اسباب بازی ها به رشد توانایی های کلامی، تجسم فضایی و هماهنگی بین حواس کمک خواهند کرد. این بازی ها می تواند شامل انواع بازی های ساختنی، انواع توپ ها و بازی های حرکتی باشند.

به مرور و با ورود به مراحل بعدی رشد، اسباب بازی ها به برنامه ریزی، ارتباط موثر با اطرافیان، یادگیری مشاغل، تفکر هدفمند و حل مساله در کودک کمک خواهند کرد. در حقیقت اسباب بازی ها بیشتر نقش کمک به آموزش های موثر و مفید در کودکان را خواهند داشت.

توجه به استعدادهای ذاتی و مهارت های کودک

کشف استعداد و رشد آن در دوران کودکی یکی از مهمترین خدماتی است که والدین می توانند به کودکان هدیه کنند. اگر کودک در یکی از هوش ها و یا مهارت ها استعداد خاصی دارد، انتخاب هدفمند اسباب بازی ها برای او می تواند او را به صورت هدفمند در مسیر رشد و موفقیت سوق دهد. به عنوان نمونه اگر کودک در مهارت های تفکر الگوریتمی و حل مساله توانمند است انتخاب بازی های مبتنی بر تفکر منطقی می تواند تا حد زیادی به او کمک کند تا ذهنی منظم و منطقی داشته باشد.

اسباب بازی های دارای پایان باز، یکی از مهمترین ابزار های افزایش نبوغ و خلاقیت کودکان

بسیاری از اسباب بازی مانند جورچین ها و پازل ها و یا حتی بازی های فکری و بردگیم ها، مهارت های حل مساله را تا حد زیادی در کودکان تقویت می کنند اما باید توجه داشت که این نوع اسباب بازی ها، تفکر کودکان را در چهارچوب های مشخصی محدود می کنند و به او یاد می دهند که باید ساختارهای مشخصی برای حل مساله داشته باشد.

این در حالی است که اسباب بازی هایی مانند لگو، شن بازی، فیگورها و یا حتی ها جعبه ها و ابزار کاردستی و نقاشی بدون توجه به محدودیت ها به کودکان آموزش می دهند تا مسائل را خارج از روش های معمول تحلیل کنند.

 

 

اسباب بازی های ایفای نقش، یادگیری مهارت های آینده

یکی از رده اسباب بازی هایی که در مراحل رشد کودک بسیار تاثیر گذار است، اسباب بازی هایی است که در آن کودک دنیای بیرون از خود را می سازد و تمرین می کند. کودک در این نوع بازی ها یاد می گیرد تا با هم سن و سالان خود ارتباط بگیرد، به آنها محبت کند و نقش خود را به درستی در گروه ایفا کند. در واقع نابغه ترین افراد نیز اگر نتوانند در محیط کار خود، با سایر نقش ها تعامل سازنده ای داشته باشند نمی توانند آینده شغلی موفقی را متصور باشند.

بنابراین اسباب بازی هایی مانند لوازم منزل و خانه های بازی، زمین های پارچه ای و ماشین های متعدد که کودکان به صورت گروهی با آن بازی و تعامل می کند می تواند در رشد این مهارت ها موثر باشد.

توجه به مشکلات کودک و بازی درمانی

اسباب بازی ها علاوه اینکه به کودک کمک می کند تا مهارت های خود را تقویت کند، می تواند نقش درمان گری نیز داشته باشد. در حقیقت کودکان در پروسه بازی درمانی می توانند بسیاری از اختلالات شخصیتی خود را در کنار هم سن و سالان خود و با انتخاب هدفمند بازی ها رفع و درمان کنند. به عنوان نمونه اگر کودک در مهارت های کلامی ضعیف است انتخاب بازی های ایفای نقش و یا لباس های ایفای نقش که معمولا به صورت گروهی و نمایشی انجام می شوند می توانند در رفع این مشکل او کارساز باشند.

انتخاب برخی بازی های سرعتی و تمرکزی می تواند در درمان عدم تمرکز در کودکان تا حد زیادی موثر باشد.

یا اگر کودک تحمل پذیرش باخت را ندارد، انتخاب بازی مهره و صفحه و یا بردگیم ها به او یاد خواهد داد که می تواند در یک بازی بارها برنده و یا بازنده باشد. بنابراین انتخاب هدفمند و هوشمند بازی ها می توانند حتی در رفع مشکلات رفتاری کودکان نیز موثر باشند.

انتخاب بهترین اسباب بازی ها برای کودکان

یکی از روش های انتخاب بهترین اسباب بازی ها برای سنین و مشخصات مختلف کودکان استفاده از دیتابیس هایی است که اسباب بازی ها را به شیوه موثر فیلتر و دسته بندی می کنند. از نمونه این منابع به عنوان نمونه سایت دیجی کالا، و مای لیست است که تنوع مختلفی از اسباب بازی ها را با شرایط و ویژگی های مختلف دسته بندی کرده اند.

شما می توانید از سایت مای لیست به خرید عمده اسباب بازی های مناسب کودکان خود به قیمت خرد بپردازید.این نوع از بانک های اطلاعاتی کمک می کنند تا اولا با دسته بندی های مختلف اسباب بازی در رده های مختلف سنی آشنا شوید و علاوه براین، به راحتی کالاهای مورد نظر خود را انتخاب و مقایسه کنید.

 

*** این مطلب در سرویس گزارش آگهی منتشر شده و تبلیغاتی می باشد؛ لذا جماران هیچ توصیه در رابطه با انجام فعالیت فوق ندارد.

دیگر خبرها

  • فناوری هشدار دهنده بلعیده شدن باتری ابداع شد
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • والدین صبور در برخورد با کودک 4 تا 6 ساله موفقتر هستند
  • «آوای ابرها» با دغدغه کودکان مظلوم غزه به جشنواره کاریبتونز کلمبیا راه یافت
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ فرزندتان را به ربات آزمون دهنده تبدیل نکنید!
  • درخواست مکرون برای افزایش نظارت بر کودکان در شبکه‌های اجتماعی
  • مکرون خواستار نظارت والدین بر کودکان در شبکه‌های اجتماعی شد